För att en arbetsplats ska vara jämställd räcker det inte med att man har lika många kvinnor som män anställda; det sätt på vilket ens anställda behandlas på arbetsplatsen måste också vara jämställt. Man måste med andra ord ha en jämställd arbetsmiljö.
Att en arbetsmiljö är jämställd innebär till exempel att män och kvinnor får lika mycket utrymme under möten, att man inte favoriserar män när det gäller viktiga uppdrag i företaget och att man inte tillåter skämt och annan jargong som är sexistisk eller kränkande. En stor del av ansvaret för att arbetsplatsen verkligen ser ut på det sättet ligger självklart på ledningen, men det kan vara lättare sagt än gjort att upptäcka och stoppa sådant beteende som motverkar jämställdhet. En bra början kan vara att kartlägga verksamheten under en begränsad period, till exempel en dag eller en vecka. Under denna tid noterar man vilka som får prata mest på möten, vilka som i första hand tillfrågas om råd av chefer och som får uppdragen att representera företaget utåt, samt om det förekommer några opassande skämt. På detta sätt kan man förhoppningsvis upptäcka om männen får ta betydligt mer plats än kvinnorna på möten, och prioriteras när det kommer till viktiga uppdrag – då har man också den grund man behöver stå på för att införa åtgärder och göra något åt problemet.
Om du inte upplever att alla behandlas jämställt på din nuvarande arbetsplats, kan du alltid söka dig till en ny hos Helioworks. De erbjuder kontorslösningar på åtta olika platser i Stockholm, i moderna lokaler där du kan arbeta tillsammans med likasinnade, jämställda människor.