Regeringens beslut om att bilda en jämställdhetsmyndighet är relativt nytt och myndigheten kom till vid årsskiftet 2017/2018. Myndigheten har sitt säte i Göteborg och verkar för att följa de jämställdhetspolitiska målen. De ska erbjuda civilsamhället kunskap och fakta om jämställdhet och belysa aktuella jämställdhetsfrågor i samhället. Denna nya myndighet ska bland annat arbeta med hälsofrågor och skillnader mellan mäns och kvinnors hälsa, och skillnaden i behandlingen de möter där efter. Även skolvärlden som har stora jämställdhetsproblem då pojkar och flickor behandlas olika, kommer att tas med i jämställdhetsarbetet. Myndigheten kommer bland annat att analysera dessa, och flera andra, olika samhällsproblem inom jämställdhet, och därefter framställa rapporter i dessa olika frågor. Regeringen har satt upp sex stycken olika mål som denna myndighet har att nå upp till, vilket säkert kommer att märkas i samhällsdebatten framöver. #metoo var nog bara början på en mycket större våg av jämställdhetsdiskussioner som kommer att dyka upp framöver.
Brett fokus hos jämställdhetsmyndigheten
De vill inte prioritera någon grupp eller uppgift i samhället framför någon annan, så även om det ligger mycket fokus på våldet mot kvinnor (eftersom det får så pass allvarliga konsekvenser), så fokuserar de även på andra problem så som hedersvåld, sexuella trakasserier hos ungdomar, med mera. De vill belysa alla olika situationer som kan innebära problem ur ett jämställdhetsperspektiv. Ingen fråga är viktigare än någon annan när det kommer till jämställdhet. Det är de små sakerna i samhället som tillsammans med varandra bildar de starka strukturer som envist motverkar en genuin och äkta jämställdhet. Därför har jämställdhetsmyndigheten ett brett fokus och försöker att arbeta för ett öppet klimat kring jämställdhetsfrågor. De kommer bland annat att röra sig ute i samhället och bjuda in till träffar med kvinnor i olika åldrar och från olika samhällsgrupper för att på så sätt förankra sitt arbete ute i verkligheten och se att, och var, de gör nytta. De kommer att publicera material, undersökningar och rapporter som rör jämställdheten i Sverige. Deras uppgift är att samla den informationen som finns och få ut den där den gör nytta.
En inkluderande och inbjudande myndighet
Istället för att nästan alla politiska myndigheter ska vara placerade i huvudstaden, och enbart påverka bemanning Stockholm, ligger denna myndighet i Angered, i nordöstra Göteborg. De har under sin rekryteringsprocess inte upplevt några som helst bekymmer med att rekrytera kompetenta medarbetare, utan känner att de har lyckats bra med att fånga in kompetenta personer som kan komplettera varandra, för att myndigheten ska fungera så inkluderande som möjligt. Detta menar Lena Ag som är jämställdhetsmyndighetens generaldirektör, Hon hoppas även att myndigheten ska vara inbjudande för andra. Denna expertmyndighet innefattar personer från yrkesgrupper som poliser, jurister, och socionomer, med flera. Allt för att inkludera alla aspekter och grupper i ett samhälle, när de upprättar och sammanfattar rapporter om jämställdhet. Detta är en nationell myndighet som arbetar för hela Sverige. Utifrån nämnda rapporter dras sedan slutsatser om vilket arbete som kan göras för att förutsättningarna för oss alla ska bli bättre med tiden. De arbetar både med prevention, förebyggande åtgärder, och förändring.