Arbetet för en mer jämställd arbetsplats pågår ständigt. Det finns mycket man kan göra själv, vilket kan läsas om i andra artiklar på denna sajt. Men vissa utmaningar och frågor kan vara svåra att klara av på egen hand. Ibland kan man behöva hjälp, antingen från vänner och familj, eller från en advokat.
Vad gäller kring jämställdhet och diskriminering på arbetsplatsen?
Blir du missgynnad eller kränkt på arbetsplatsen så kan du i lagens mening anses vara diskriminerad. Det gäller även under perioder då man är föräldraledig exempelvis. Diskriminering är olagligt. Det är dock en förenkling av lagen som så klart är mer detaljerad. Behöver du mer exakt information kan du kontakta exempelvis Magnusson Law Advokatbyrå för juridisk rådgivning och hjälp. De har stor erfarenhet av arbetsrättsliga frågor och även av andra områden inom flera branscher.
Diskrimineringsombudsmannen beskriver också sju punkter som måste ha samband med kränkningen, varav tre är sexuell läggning, kön och könsöverskridande identitet. Diskriminering finns också i olika former, till exempel trakasserier, sexuella trakasserier och bristande tillgänglighet.
Vad kan man göra om man känner sig diskriminerad?
Diskriminering är ett stort område med flera olika definitioner. Vad lagen tydligt säger är att alla arbetsgivare aktivt ska arbeta för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen. Lagen reglerar inte diskriminering mellan privatpersoner som grannar eller släktingar. Det bästa du kan göra om du känner dig diskriminerad eller observerar diskriminering på arbetsplatsen är att kontakta en advokatbyrå eller Diskrimineringsombudsmannen (DO). De kan sedan vägleda dig i rätt riktning.