Ett föregångsland när det kommer till tanken om jämställdhet har historiskt sett varit USA. I deras självständighetsförklaring kan man läsa bland annat att alla människor föds med samma värde. Denna idé om att alla föds med samma värde kallas för ontologisk jämställdhet och bygger på John Lockes filosofi att det finns naturgivna rättigheter som delas av alla människor. Denna tankegång kan för oss i västvärlden kännas som en självklarhet men har historiskt sett knappast varit en sanning. Man kan även fråga sig om det fungerar så i praktiken när vissa föds som kungligheter och vissa föds som fattiga. Men att sträva efter detta mål är så klart något som är väldigt positivt.
Idén om ontologisk jämställdhet innebär också att värdet mellan människor kan skifta beroende på vad man utför i livet. När man föds har man ju ännu inte hunnit utföra några handlingar, men senare i livet kan man alltså bedömas. Detta har också lett till diskussioner eftersom man menar att man har olika förutsättningar i livet. Många menar därför att man även ska bedömas utifrån sin förmåga. Man ska alltså bedömas utifrån sina handlingar och utifrån sin förmåga att handla.
Nazism är ett exempel på en politisk ideologi som inte förespråkar jämställdhet. Tvärtom så menar man att människor kan värderas utifrån sin ras och utifrån hur friska de är. Nazism och liknande ideologier kan därför sägas vara motsatsen till idén om jämställdhet och nazism motverkas och ogillas i de allra flesta länder världen över.
Men om man inte ska problematisera så mycket så innebär ontologisk jämställdhet helt enkelt att alla som föds ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter och i de flesta länder i västvärlden är detta en princip som man på alla sätt försöker att sträva emot. Ett viktigt sätt för att klättra i samhället är att man ska ha möjlighet att utbilda sig. Detta är dock i praktiken inte sant för många människor i till exempel USA där det inte är gratis att studera. Det innebär att det är svårt för en fattig person att utbilda sig eftersom föräldrarna kanske inte har råd. Då kan man ju fråga sig om alla egentligen har samma rättigheter i praktiken. Som tur är så är det i Sverige gratis med både gymnasium, grundskola och högskola.