Som samhällsvarelser befinner vi oss ständigt i samröre med andra människor. Familj, jobb och skola är de grundläggande platserna där vi interagerar med olika personer, men också ute i världen: i livsmedelsbutiken, på posten och i hundgården. Vare sig vi vill eller inte så utbyter vi ord och fraser med både vänner och främlingar på en daglig basis, och kommunikation är ett sätt att överleva och samverka på.
En bristande kommunikation kan däremot skapa enorma problem och inte minst när det kommer till jämställdhet. Även om man är för lika rättigheter så är det otroligt lätt att uttrycka sig fel eller att inte vara medveten om hur man talar, och det kan föda missförstånd och ge omvärlden ett helt annat intryck än det man vill förmedla. Det är en av anledningarna till att det är så viktigt att vända sig till ett proffsigt Rekryteringsföretag i städer som Stockholm där man vet hur man ställer de rätta frågorna och kan hitta rätt person till rätt plats. Målet är ju att uppnå ett bra samarbete, och det kan man bara göra med rätt kommunikation!
Tänka på vad man säger
Den berömda, tjeckiska författaren Milan Kundera diskuterar ofta frågor som handlar om hur språk uppfattas beroende på individens erfarenheter. Om en man till exempel vill smickra en kvinna genom att kalla henne “oerhört kvinnlig” så kan detta uppfattas på en rad olika sätt: om hon förknippar kvinnlighet med skönhet och intelligens kan uttrycket vara en komplimang, men om hon istället associerar det till sin stackars hunsade mor som aldrig fick göra annat än att laga mat och föda barn blir ordet negativt laddat. Kvinnligheten blir ett gissel istället för en styrka.
Som arbetsgivare och anställd är det därför viktigt att man tänker på vad man säger och att man inte är rädd för att säga ifrån om en kollega uttrycker sig sexistiskt eller rasistiskt. I dagens Sverige är språktoleransen lägre än någonsin när det kommer till könsord och rasistiska uttryck och det beror bland annat på en ökad medvetenhet. Medan man fortfarande kan skratta åt gamla filmer där värderingarna var andra så anses det i modern tid vara oacceptabelt att kalla en kvinna för slampig eller en invandrare för svartskalle.
Inga språk är statiska och svenskan är inget undantag; det kommer ständigt
nya förslag på könsneutrala ord som till exempel “hen” i stället för han eller hon, och “en” istället för man. Det är framförallt på grund av feminismen som många uttryck över huvud taget har ifrågasatts och alltfler människor väljer att undvika ord som har en könsbetonad klang. Även i andra länder kan trenden att hålla sig så neutral som möjligt ses i språkbruken som till exempel i engelskan där många skådespelerskor (actress) numera föredrar att kalla sig för skådespelare (actor) för att uppnå en mer jämlik titulering.